Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

προγραμματισμός σε παιδιά και εφήβους;....Alice!




Τo Alice άρχισε ως μια προσπάθεια του Carnegy Mellon University για την δημιουργία ενός εργαλείου που τα παιδιά θα δημιουργούν 3D ιστορίες χρησιμοποιώντας την λογική του αντικειμενοστραφούς προγραμματισμού και είναι διαθέσιμο για Windows, Mac και Linux μηχανήματα.
  


Για τα παιδιά του των τελευταίων τάξεων του δημοτικού και των πρώτων του Γυμνασίου συνιστάται η χρήση του Storytelling Alice. Το StoryTelling Alice (Kelleher et. al, 2007) είναι ένα επιτυχημένο εκπαιδευτικό λογισμικό για την διδασκαλία του προγραμματισμού σε παιδιά. Προσφέρει μια εναλλακτική πρόταση διδασκαλίας που στηρίζεται στη δημιουργία σύντομων ιστοριών από τους μαθητές, με την χρήση τρισδιάστατων χαρακτήρων και αντικειμένων.


Ενώ για μεγαλύτερες ηλικίες (τελευταίες τάξεις Γυμνασίου και το Λύκειο) συνιστάται η χρήση του κανονικού Alice.
Δεδομένου ότι το Alice είναι ελεύθερο λογισμικού και δωρεάν (κατεβάστε το τώρα απο την επίσημη ιστοσελίδα του) φυσικά νομίζω ότι θα μπορούσαν και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα  να το χρησιμοποιήσουν!!

Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

GameMaker: Παιχνίδι και Μάθηση



 Το παίξιμο παιχνιδιών αποτελεί για πολλούς από εμάς μια διασκεδαστική δραστηριότητα για τον ελεύθερο χρόνο μας. Όμως πιο διασκεδαστική και δημιουργική μπορεί να γίνει η ανάπτυξη δικών μας παιχνιδιών.
Με το Game Maker μπορούμε να δημιουργήσουμε εντυπωσιακά παιχνίδια!
Μπορείτε να κατεβάσετε την δωρεάν έκδοσης εδώ.
Το GameMaker είναι σημαντικό εκπαιδευτικό εργαλείο, αφού μπορεί να διδάξει έως και σε παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τις βασικές έννοιες του προγραμματισμού και προπαντός κάνοντάς αυτό διασκεδαστικά, δίνοντας τους έτσι ένα ισχυρό κίνητρο.

Καθηγητής και GameMaker!
Tο GameMaker είναι ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια του κάθε καθηγητή καθώς μέσα από δημιουργικές εποικοδομικές δραστηριότητες και σενάρια εκπαιδευτικά μπορεί να  μετατρέψει τον μαθητή, ικανό και περισσότερο προετοιμασμένο ως άτομο στο μέλλον, με τις γλώσσες και τα περιβάλλοντα προγραμματισμού που χρησιμοποιούνται ευρέως (ιδιαίτερα με τον αντικειμενοστρεφή προγραμματισμό). 


Προσθέτει και άλλες γνώσεις στον δημιουργικό και καλλιτεχνικό τομέα στις έννοιες της τέχνης που αφορά στο σχεδιασμό ηλεκτρονικών παιχνιδιών στον υπολογιστή.
Επίσης μία καλή ιστοσελίδα με υλικό χρήσιμο υλικό θα βρείτε εδώ
 

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

SCRATCH Φαντασία-Προγραμματίζω-Μοιράζομαι



Και φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην κάνουμε μια αναφορά και στο Scratch!
 
 
Φυσικά σχεδόν όλοι θα το γνωρίζουν…Για όσους δεν το γνωρίζουν το  Scratch αναπτύσσεται από το Lifelong Kindergarten group του MIT Media Lab, και είναι ένα πλούσιο σε οπτικοαουστικά μέσα προγραμματιστικό περιβάλλον στο οποίο οι αρχάριοι προγραμματιστές μπορούν να εκφράσουν την δημιουργικότητά τους ενώ μαθαίνουν να σκέφτονται υπολογιστικα. 

Χρησιμοποιείται ευρέως για τη διδασκαλία του προγραμματισμού από παιδιά δημοτικού (από ηλικίες 8 χρονών και άνω).ως και σε αρχάριους ενήλικες, ενώ η διάδοση της χρήσης του έχει  χαρακτηριστικά επιδημίας! 

Στην ιστοσελίδα έχουν ανέβει πάνω από 175,000 project (ένα νέο project ανεβαίνει κάθε 2 λεπτά), ενώ το 15% αυτών είναι μίξεις άλλων.. Αυτό σημαίνει ότι και ο κάθε αρχάριος εκπαιδευτικός μπορεί πολύ εύκολα να κατεβάσει tutorials αλλά και έτοιμα σενάριο project και να τα εφαρμόσει στην τάξη του..(χρήσιμα link θα βρείτε εδώ )
 
Ο προγραμματισμός με το Scratch δεν είναι μια βαρετή και επίπονη διαδικασία αλλά αντίθετα προκαλεί το ενδιαφέρον και ψυχαγωγεί τους χρήστες του. 

Όλες οι απαραίτητες προγραμματιστικές δομές αναπαρίστανται στο αριστερό μέρος της οθόνης ως τούβλα, τα οποία τοποθετούμενα σε στοίβες δημιουργούν προγράμματα. 

Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Καλωσορίσατε στη ΓλωσσοΜάθεια!



Φυσικά όλοι θα γνωρίζεται ή θα έχετε ακούσει για το μάθημα που διδάσκεται στα πλαίσια του πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος "Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον" (ΑΕΠΠ), της τεχνολογικής κατεύθυνσης της Γ' Λυκείου. Σκοπός του μαθήματος είναι να εισάγει τους μαθητές στην αλγοριθμική σκέψη και στις βασικές έννοιες του προγραμματισμού των ηλεκτρονικών υπολογιστών με τη χρήση μιας μιάς υποθετικής ψευδογλώσσας ("ΓΛΩΣΣΑ") οι εντολές της οποίας γράφονται στα ελληνικά.
Μέχρι τώρα οι περισσότεροι καθηγητές δίδασκαν αυτό το μάθημα εντελώς θεωρητικά λύνοντας ασκήσεις με μολύβι και χαρτί… Μήπως πρέπει να εισάγουν στο μάθημα τους την ‘ΓλωσσοΜάθεια’;
Η ΓλωσσοΜάθεια είναι ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό περιβάλλον προγραμματισμού.

Η γλώσσα που υλοποιεί είναι η ψευδογλώσσας που διδάσκεται στην Γ ‘ λυκείου.
Τα παρέχει το περιβάλλον της γλωσσομάθειας:
Τα οφέλη μιας τέτοιας διδακτικής προσέγγισης είναι σημαντικά:
  • Οι μαθητές θα μπορούν πλέον να τρέχουν και να βλέπουν άμεσα τα αποτελέσματα των προγραμμάτων που δημιουργούν και έτσι θα τα κατανοούν καλύτερα και ευκολότερα.
  • Eμφάνιση αναλυτικών μηνυμάτων σφάλματος
  • Οι καθηγητές θα μπορούν να ελέγχουν σε ελάχιστο χρόνο την ορθότητα ακόμα και των πιο μακροσκελών προγραμμάτων.
  • Οι μαθητές που έχουν Η/Υ στο σπίτι θα μπορούν να εξακριβώσουν οι ίδιοι αν έχουν λύσει σωστά κάποια άσκηση, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο κατακόρυφα την αποδοτικότητα της μελέτης τους.
Το εργαστήριο Πληροφορικής αποκτά πλέον ζωτικό ρόλο. Πολλοί μαθητές ταυτόχρονα μπορούν να πειραματίζονται με δεδομένες ασκήσεις, μαθαίνοντας από τα λάθη τους.
Αυτόματη μετατροπή του κώδικα σε διάγραμμα ροής


Σκοπός της ΓλωσσοΜάθειας είναι η υποβοήθηση του έργου του εκπαιδευτικού, όντας ταυτόχρονα ένα πολύτιμο εργαλείο για το μαθητή. Μην καθυστερείτε κατεβάστε την γλωσσομάθεια τώρα.