Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

προγραμματισμός σε παιδιά και εφήβους;....Alice!




Τo Alice άρχισε ως μια προσπάθεια του Carnegy Mellon University για την δημιουργία ενός εργαλείου που τα παιδιά θα δημιουργούν 3D ιστορίες χρησιμοποιώντας την λογική του αντικειμενοστραφούς προγραμματισμού και είναι διαθέσιμο για Windows, Mac και Linux μηχανήματα.
  


Για τα παιδιά του των τελευταίων τάξεων του δημοτικού και των πρώτων του Γυμνασίου συνιστάται η χρήση του Storytelling Alice. Το StoryTelling Alice (Kelleher et. al, 2007) είναι ένα επιτυχημένο εκπαιδευτικό λογισμικό για την διδασκαλία του προγραμματισμού σε παιδιά. Προσφέρει μια εναλλακτική πρόταση διδασκαλίας που στηρίζεται στη δημιουργία σύντομων ιστοριών από τους μαθητές, με την χρήση τρισδιάστατων χαρακτήρων και αντικειμένων.


Ενώ για μεγαλύτερες ηλικίες (τελευταίες τάξεις Γυμνασίου και το Λύκειο) συνιστάται η χρήση του κανονικού Alice.
Δεδομένου ότι το Alice είναι ελεύθερο λογισμικού και δωρεάν (κατεβάστε το τώρα απο την επίσημη ιστοσελίδα του) φυσικά νομίζω ότι θα μπορούσαν και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα  να το χρησιμοποιήσουν!!

4 σχόλια:

  1. το Alice είναι ελεύθερο λογισμικού και δωρεάν φυσικά νομίζω ότι θα μπορούσαν εκπαιδευτικά ιδρύματα καιστην Ελλάδα να το χρησιμοποιήσουν. Θα ήταν πολύ χρήσιμο να χρησιμοποιείται ως διδακτικό μέσο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω την αίσθηση ότι ξεκίνησε, αν όχι απλά χρησιμοποιήθηκε, για να ενεργοποιήσει τα κορίτσια να μάθουν προγραμματισμό. Υπάρχουν και σχετικά άρθρα στην ιστοσελίδα της εφαρμογής:
    http://www.alice.org/kelleher/storytelling/papers.html

    Πάντως, από έρευνες και με χρήση άλλων εργαλείων όπως το GameMaker, έχει φανεί ότι παρόλο που τα κορίτσια συνήθως δεν είναι τόσο εξοικειωμένα με τα παιχνίδια όσο τα αγόρια, όταν τους ζητείται να σχεδιάσουν ένα δικό τους ενδιαφέρονται και τα καταφέρνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυστυχώς για πολλά χρόνια υπήρχε η λογική ότι τα κορίτσια δεν είναι για προγραμματισμό. Αμφιβάλλω ότι υπήρχε ποτέ έστω και ένα επιχείρημα που να υποστηρίζει αυτήν την άποψη. Ευτυχώς, σήμερα αυτά τα ταμπού έχουν ξεπεραστεί και δεν είναι λίγες οι πολύ γνωστές προγραμματίστριες. Για παράδειγμα: Ruchi Sanghvi (προγραμματίστρια στο facebook, και τώρα στο Dropbox), Elena Silenok (δημιουργός του clothia.com και όχι μόνο), Vanessa Hurst (CodeMontage, Developers for Good, girl develop it), Bronwen Grimes (Valve: CounterStrike κά.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το Πανεπιστήμιο έφτιαξε ολόκληρη εκπαιδευτική κοινότητα γύρω από το Alice, στην οποία εκπαιδευτικοί απ' όλο τον κόσμο μπορούν να ανταλλάξουν απόψεις, να κάνουν ερωτήσεις και να παραθέσουν νέες εκπαιδευτικά σενάρια για παιδιά. Χρήσιμα συμπεράσματα βγήκαν από την έρευνα που έγινε από το ίδιο το πανεπιστήμιο της Virginia αναφορικά με τα εκπαιδευτικά οφέλη:
    http://www.alice.org/publications/chialice.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή