Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Καλωσορίσατε στη ΓλωσσοΜάθεια!



Φυσικά όλοι θα γνωρίζεται ή θα έχετε ακούσει για το μάθημα που διδάσκεται στα πλαίσια του πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος "Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον" (ΑΕΠΠ), της τεχνολογικής κατεύθυνσης της Γ' Λυκείου. Σκοπός του μαθήματος είναι να εισάγει τους μαθητές στην αλγοριθμική σκέψη και στις βασικές έννοιες του προγραμματισμού των ηλεκτρονικών υπολογιστών με τη χρήση μιας μιάς υποθετικής ψευδογλώσσας ("ΓΛΩΣΣΑ") οι εντολές της οποίας γράφονται στα ελληνικά.
Μέχρι τώρα οι περισσότεροι καθηγητές δίδασκαν αυτό το μάθημα εντελώς θεωρητικά λύνοντας ασκήσεις με μολύβι και χαρτί… Μήπως πρέπει να εισάγουν στο μάθημα τους την ‘ΓλωσσοΜάθεια’;
Η ΓλωσσοΜάθεια είναι ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό περιβάλλον προγραμματισμού.

Η γλώσσα που υλοποιεί είναι η ψευδογλώσσας που διδάσκεται στην Γ ‘ λυκείου.
Τα παρέχει το περιβάλλον της γλωσσομάθειας:
Τα οφέλη μιας τέτοιας διδακτικής προσέγγισης είναι σημαντικά:
  • Οι μαθητές θα μπορούν πλέον να τρέχουν και να βλέπουν άμεσα τα αποτελέσματα των προγραμμάτων που δημιουργούν και έτσι θα τα κατανοούν καλύτερα και ευκολότερα.
  • Eμφάνιση αναλυτικών μηνυμάτων σφάλματος
  • Οι καθηγητές θα μπορούν να ελέγχουν σε ελάχιστο χρόνο την ορθότητα ακόμα και των πιο μακροσκελών προγραμμάτων.
  • Οι μαθητές που έχουν Η/Υ στο σπίτι θα μπορούν να εξακριβώσουν οι ίδιοι αν έχουν λύσει σωστά κάποια άσκηση, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο κατακόρυφα την αποδοτικότητα της μελέτης τους.
Το εργαστήριο Πληροφορικής αποκτά πλέον ζωτικό ρόλο. Πολλοί μαθητές ταυτόχρονα μπορούν να πειραματίζονται με δεδομένες ασκήσεις, μαθαίνοντας από τα λάθη τους.
Αυτόματη μετατροπή του κώδικα σε διάγραμμα ροής


Σκοπός της ΓλωσσοΜάθειας είναι η υποβοήθηση του έργου του εκπαιδευτικού, όντας ταυτόχρονα ένα πολύτιμο εργαλείο για το μαθητή. Μην καθυστερείτε κατεβάστε την γλωσσομάθεια τώρα.