Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Squeak Etoys-Δημιουργία πολυμεσικών εφαρμογών



Το Squeak Etoys είναι λογισμικό/περιβάλλον δημιουργίας πολυμεσικών εφαρμογών. Είναι ανοιχτό και ελεύθερα διαθέσιμο στη διεύθυνση εδώ. Υποστηρίζει πολλές γλώσσες ενώ έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στην εκπαίδευση σε πολλές χώρες.




Το Etoys ανέπτυξε και εμπνεύστηκε ο Alan Kay με σκοπό την προώθηση και την υποστήριξη του constructionist learning. Το Etoys έχει επιρροές από τον Seymour Papert και τη γλώσσα προγραμματισμού Logo, μια διάλεκτο της Lisp που βελτιστοποιήθηκε για εκπαιδευτική χρήση.

Το σύρσιμο και εναπόθεση των πλακιδίων τρόπος με τον οποίο συμβαίνει ο προγραμματισμός στο Etoys είναι παρόμοιος με του περιβάλλοντος AgentSheets. To Etoys ήταν μία από τις βασικές επιρροές κατά την διάρκεια του σχεδιασμού ενός παρόμοιου βασιζόμενου σε Squeak προγραμματιστικού περιβάλλοντος γνωστό ως Scratch.

Για όσους εκπαιδευτικούς θέλουν να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν αυτό το εργαλείο είναι τυχεροί! Υπάρχουν πολλά tutorials, βίντεο μαθήματα και πολλά έτοιμα σενάριο για να ξεκινήσετε  δημιουργικές , ευχάριστες, διασκεδαστικές προγραμματιστικές δραστηριότητες στην τάξη σας… Πλούσιο υλικό μπορείτε να βρείτε εδώ εδώ)

6 σχόλια:

  1. την εφαρμογή αυτή δεν την έχω ξαναδεί. Φαίνεται να έχει ενδιαφέρον και είναι σημαντικό το ότι είναι δωρεάν. H χρήση της εφαρμογής μέσω διαδικασιών drag and drop επιτρέπει σε άτομα που δεν έχουν προηγούμενη γνώση να φτιάξουν εύκολα την πολυμεσική τους εφαρμογή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν την έχω χρησιμοποίησει αλλά μου φαίνεται πολύ εύκολη στη χρήση. Και υποθέτω ότι μπορεί να χρησιμοποηθεί και από μικρής ηλικίας μαθητές, ώστε να δημιουργούν μόνοι τους υλικό.Σίγουρα η χρήση της θα ενεργοποιήσειτους μαθητές και θα τους βοηθήσει να αποκτήσουν προγραμματιστική σκέψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Aν κατάλαβα καλά μιλάμε για τον προπομπό του Scratch. Αν αυτό ισχύει έχει καλώς.Σε κάθε περίπτωση φαίνεται να είναι εύκολο εργαλείο και μάλλον ενδιαφέρον. Παρόλα αυτά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τον προγραμματισμό σε μικρές ηλικίες. ναι μεν είναι καλό τα παιδιά μέσω παιχνιδιών στην ουσία να αναπτύσσουν τέτοιες δεξιότητες αλλά πρέπει αυτό να γίνει με μέτρο στον όγκο πληροφοριών που καλούνται να διαχειριστούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ενδιαφέρον φαίνεται, για τι ηλικίες προορίζεται και τι ακριβώς μπορούν να δημιουργήσουν οι μαθητές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραίο φαίνεται, αν και μου θυμίζει αρκετά το Scratch. Κάτι που είναι καλό βέβαια, γιατί ο ανταγωνισμός θα κάνει όλα τα παρόμοια εργαλεία να γίνονται ολοένα και καλύτερα, και με περισσότερες δυνατότητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το περιβάλλον φαίνεται πολύ απλό και ίσως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί πριν την εισαγωγή στο Scratch αφού λογικά θα είναι πιο απλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή